Кышкы салаттарды жаап бүттүңүз. Бирок бош банкаларыңыз калып калды. «Эми буларга эмне жапсам?» деп баш катырып жатасызбы? Анда төмөнкү рецепттер сизге жардамга келет.
ТӨӨ БУУРЧАК САЛАТЫ
Керектелүүчү азыктар:
Төө буурчак – 1 литрлик банкада
Баклажан – 2 килограмм
Болгар калемпири – 1 килограмм
Сабиз – 1 килограмм
Помидор – 3 килограмм
Сарымсак – 3 баш
Ачуу калемпир – 1 даана
Өсүмдүк майы – 2 стакан
Кумшекер – жарым стакан
Уксус (9) – жарым стакан
Лавр жалбырагы – 5 даана
Татымына жараша туз
Даярдоо жолу:
Керектелүүчү азыктар:
Баклажан – 5 даана
Сабиз – 400 грамм
Болгар калемпири – 400 грамм
Ачуу калемпир – 1 даана
Сарымсак – 1 баш
Укроп, петрушка – 1 тутам
Татымына жараша туз
Даярдоо жолу:
Керектелүүчү азыктар:
2-2,5 литр кетчуп үчүн:
Кыпкызыл помидор – 5 килограмм
Кызыл калемпир – 10 даана
Пияз – 1 килограмм
Кумшекер – 2,5 стакан
Уксус (9) – 1 стакан
Кара тоголок мурч, калемпир мончок (гвоздика) – 5-8 даанадан
Крахмал – 1 аш кашык
Даярдоо жолу:
ЫСЫК ТАМАКТАР ҮЧҮН КОШУЛМА
Керектелүүчү азыктар:
Сабиз – 5 килограмм
Болгар калемпири – 2 килограмм
Укроп – 2 чоң тутам
Туз – 1 килограмм
Даярдоо жолу:
Сабизди жууп-тазалап, сүргүчтөн өткөрөбүз. Калемпирди жууп, уруктарын тазалап, майда кылып тууроо керек. Укропту да жууп, кургатып, майда туурайбыз. Бул жашылчалардын баарын чоң идишке салып, тузду кошуп жакшылап аралаштыруу керек. Андан кийин таза, кургак банкаларга ныктап салып, идиштин астында калган ширеден куюп, желим капкак менен жаап муздаткычка салып коюу туура. Фатима Каратаева, Бишкек шаары.
ЛАГМАН СОУСУ
Керектелүүчү азыктар:
Помидор – 5 килограмм
Кызыл болгар калемпири – 3 килограмм
Жандоо – 1 килограмм
Сарымсак – 3-4 баш
Кытай капустасы – 1 баш
Сельдерей – 2 тутам
Татымына жараша туз
Даярдоо жолу:
Помидорду эт өткөргүчтөн өткөрүп, ага узундугу 2-2,5 сантиметрден тууралган жандоону салып 10 мүнөт кайнатабыз. Андан кийин төрт чарчы тууралган капуста менен калемпирди, кийин сельдерейди, сарымсакты салып дагы 10 мүнөт кайнатабыз. Аягында татымына жараша туз салып, банкаларга жаап койсоңуз болот. Жолдубаева Токтокан, Бишкек шаары.
АЛМА КАКТЫ КАНТИП ТУУРА КУРГАТУУ КЕРЕК?
Алма как жасоодо бир алманы 6-8 бөлүккө бөлүп, туздуу сууга бир малып жайсаңыз, как бат кургайт. Ошондой эле бул жол менен кургатуу какка бат курт түшүп кетүүдөн сактайт. Абдумиталипова Айнагүл, Баткен облусу.
Урматтуу окурман,
а сиз кандай ашкана сырларын билесиз?
Эгер сизде тамак-аштын оригиналдуу рецепттериңиз, ашкана сырларыңыз
болсо, анда бизге, kenesh@super.kg электрондук дарегине кат жазып
же 0 (312) 32-33-27 номери аркылуу билдирсеңиз болот.
Рецебиңиз менен кошо сүрөтүңүздү, телефон номериңизди жөнөтүүнү унутпаңыз.
Кызыктуу рецепттер гезит бетине жарыяланып турмакчы.
Дамира Арстанова
kenesh@super.kg