БАНКАГА КАТЫЛГАН ВИТАМИНДЕР

Консерваланган жер-жемишти жеп отуруп жайды элестетип, бышыкчылыктын жыты мурдуңа келери талашсыз. Андыктан, кожойкелер, өз колуңуз менен кышка даярдык көрүүнү унутпаңыз.

«КҮЗ БЕЛЕГИ» САЛАТЫ
Керектелүүчү азыктар:
Баклажан
– 2 кг
Помидор – 2 кг
Болгар кызыл калемпири – 1 кг
Сарымсак – 50 гр
Ачуу калемпир – 2-3 даана
Уксус (9) – 100 мл
Туз – 2 аш кашык
Кумшекер – 3 аш кашык Лавр жалбырагы, тоголок кара мурч

ДАЯРДОО ЫКМАСЫ:
1. Баклажанды 2-3 сантиметр калыңдыкта кесип алабыз. Мындан жука кессеңиз, кайнатканда эзилип кетиши мүмкүн. Эми баклажанды туздап, жарым саатка коюп коёбуз.
2. Жашылчаларды даярдайбыз. Помидор менен болгар калемпиринин эки түрүн, сарымсакты жууп-тазалап, эт туурагычтан өткөрөбүз. Буга туз, кумшекер, өсүмдүк майын кошуп, 5-7 мүнөт кайнатабыз.
3. Андан соң баклажанды салып дагы 20 мүнөт кайнатабыз. Эсиңизде болсун, томат ширеси баклажанды сөзсүз көмүп турушу зарыл. Баклажан бышкан соң туз татымын көрүп, бууланган банкаларга салып, жабабыз.

«АССОРТИ» САЛАТЫ
Керектелүүчү азыктар:
Помидор
– 3 кг
Бадыраң – 3 кг
Болгар ка­лемпири – 2 кг
Ачуу калемпир – 3-4 даана
Пияз – 100 гр
Петрушка – 2 боо
Ашкөк – 1 боо
Тоголок кара мурч, туз, кумшекер, лавр жалбырагы

ДАЯРДОО ЫКМАСЫ:
1. Жашылчалардын баарын жууп-тазалап, суусун сарыктырып алабыз.
2. Пиязды жарым тегерек, болгар калемпирин чарчы, бадыраңды калыңдыгы 1,5-2 сантиметрдей кылып тегерек формасында туурайбыз. Ал эми помидорду майда кесимдерге бөлөбүз.
3. Бууланган банканын астына петрушканын 2-3 сабагын, ашкөктүн гүлүн, сарымсак, ачуу калемпирдин бир кесимин салабыз.
4. Жашылчаларды ирети менен, алгач пиязды, анан болгар калемпирин, бадыраңды, помидорду салабыз. Буларды ныктап салбасаңыз, банканын сыртынан кайнатканда салатыңыз жарымынан эле болуп калат. Помидордун үстүнө 5-6 тоголок кара мурч жана 1 лавр жалбырагын салып коюуну унутпаңыз.
5. Эми маринад даярдайбыз. Ал үчүн мискейге 2 литр суу куюп, ага 3 аш кашык туз, жарым стакан кумшекер салабыз. Кайнап чыкканда 150 миллилитр уксус (9) куюп, банкаларга куябыз. Андан соң банкаларды мискейге салып, сыртынан 7-8 мүнөт кайнатып, жаап коёбуз. Кышкысын столго коёрдо өсүмдүк майынан кошуп койсоңуз да болот.

Дамира Арстанова
kenesh@super.kg

"Супер-Инфо" гезитинин материалдары жеке колдонууда гана уруксат. Жалпыга таратуу "Супер-Инфо" гезитинин редакциясынын жазуу түрүндөгү уруксаты менен гана болушу мүмкүн.
Комментарийлер (13)
koshuna
2012-09-24 13:42:53
1 литр банкага канча маринад куябыз?
0
aselya_08
2012-09-24 16:35:58
ушундай салат жасагам эмнегедир экоосу атып кетти
0
stafs
2012-09-24 22:16:27
Шилекейди агыздынарго...
0
Taalaibek.
2012-09-24 23:32:56
Биросу дагы жаккан жок.
0
saya4ka
2012-10-03 10:56:00
Taalaibek., жеп кордунбу?
0
joni_93
2012-09-25 10:51:04
Даамдуу экенго!
0
Gulzat.kg
2012-09-25 15:32:33
менин апам жапкан салаттарга жетпейт экен да
0
Nurbek88
2012-09-28 08:32:36
жазап коруш керек экен
0
saule77
2012-09-29 00:08:58
Жасап туруп кышында ачып жесен э ммммммы
0
Rostov-on-Don
2012-09-29 19:36:57
мен аджика менен чер тополок жаптым.Бул салатты да эртерээк жазбапсынар да бизде эми овощи кымбаттап кетти баклажан 1кг 35р болуп калыптыр.
0
age88
2012-10-01 01:48:39
Jasa korush kerek eken. Jegenden kiiin bilesin kandai daamdu bolorun.
0
kani_93
2014-09-23 13:50:24
Анда апан жасаган салатты жеп жата берда
0
Birimdik5555
2015-09-01 20:16:18
Кудай буюрса Кыргызстанга барганда жасайм,рахмат супер инфо абдан пайдалуу кенештер экен
0
№ 516, 21-27-сентябрь, 2012-ж
БАШКЫ БЕТ
СОҢКУ КАБАР
СУПЕР-ИНФО
SUPER.KG ВИДЕО
МЕДИА-ПОРТАЛ
Кинозал
ЖЫЛНААМА
Суперстан