«Винегрет», «Тон астындагы балык» деген салаттарды кимдер гана жасабайт, кимдер гана сүйүп жебейт?! Албетте, бул салаттардын көркүнө көрк кошкон жана даамын арттырган жашылча – кызыл кызылча. Бул жашылчанын тарыхы байыркы Персияга барып такалат. Тарых булактарында кызылчанын биздин заманга чейин 2000 жыл илгери эле колдонулуп келингени айтылат. Кийинчерээк Жер Ортолук деңизинин жээктеринен анын жапайы сорттору табылып, дары чөп катары пайдаланыла баштаган. Мындан сырткары байыркы убакта гректер кызыл кызылчаны күмүш табакка салып, Аполлонго тартуу кылышканы айтылып келет. Бүгүнкү күндө да Жер Ортолук деңизинин жээктеринде анын жапайы түрлөрү өсөт. Ал кызылчанын мекени катары эсептелет.
Кызыл кызылчада А, В1, В2, В6, В12, С, РР витаминдери, кант, кислоталар бар. Мындан тышкары курамынан йод, калий, кальций, натрий, марганец, жез, темир сыяктуу баалуу заттарды табууга болот. Бул жашылча табигый антисептик (микробдорду өлтүргүч) болуп эсептелгендиктен, адамдын ден соолугуна пайдасы зор. Аталган өсүмдүктүн өзү гана эмес, жалбырагы да пайдалуу. Адамга эң керектүү болгон С витаминине бай.
КЫЗЫЛ КЫЗЫЛЧА ЭЛДИК МЕДИЦИНАДА
Эскертүү! Кызыл кызылчанын ширесин өтө көп ичип алуу баш кан тамырларынын чыңалуусуна алып келиши ыктымал. Айрым учурларда аллергияны козгошу мүмкүн.
АШКАНАДА
КЫЗЫЛЧА ИКРАСЫ
Керектелүүчү азыктар:
Даярдоо ыкмасы:
1. Кызылчаларды сууга бышырып алуу керек.
2. Ал муздаганда сүргүчтөн өткөзүп, ага майда тууралган сарымсак, туз, май, уксус кошуп аралаштырыңыз.
«КЫЗГАЛДАК» САЛАТЫ
Керектелүүчү азыктар:
Даярдоо ыкмасы:
1. Бышкан кызылчаны (же чийки бойдон деле) сүргүчтөн өткөзүү керек.
2. Жуулган помидор, калемпир, пияз жана салат жалбырагы ичке тууралат.
3. Тууралган азыктарга туз себилип, зайтун майы менен аралаштырылат.
4. Даяр болгон салатты тарелкага салып, үстүнө майдаланган жаңгакты себелеп коюңуз.
Салат даяр!
МАРИНАДДАЛГАН КЫЗЫЛ КЫЗЫЛЧА
Керектелүүчү азыктар:
Даярдоо ыкмасы:
1. Алгач кызыл кызылчаны сууга бышырып, муздатып алуу керек.
2. 1 литр сууга туз, кумшекер, уксус, кара мурч жана лавр жалбырагын салып кайнатып, маринад даярдайбыз.
3. Кызыл кызылчаны өзүңүз каалаган формада (салатка же тамакка кошконго ылайыктап) туурап алыңыз.
4. Алдын ала бууда кармалган банкаларга кызыл кызылчаны салып, үстүнө муздатылган маринад куясыз.
5. Банканын оозун темир же желим капкак менен бекитүүгө болот. Маринаддалган кызылча 2 күндөн кийин жегенге даяр.
АШКАНА СЫРЛАРЫ
КОСМЕТИКАДА
ЧАЧКА МАСКА
Чачтын тамырларын бекемдөө жана какачтан арылуу үчүн жумасына бир ирет кызылча маскасын жасап туруу сунушталат. Ал үчүн 150-200 грамм кызылчаны сүргүчтөн (майда болуусу шарт) өткөрүп, чачтын түбүнө сыйпоо керек. Андан кийин башты целлофан баштык менен ороп, 40-50 мүнөт кармоо абзел. Анан жылуу суу менен чайкап, аягында шампунь менен жууп коюу керек.
БЕТКЕ МАСКА
Сүргүчтөн өткөрүлгөн 1 чай кашык кызыл кызылчага 2 чай кашык каймак кошуп аралаштырып, бетке жабуу сунушталат. 10 мүнөт кармагандан кийин жылуу суу менен жууп коюңуз. Мындай маска бетке кызыл жүгүртүп, терини жашартат.
Салтанат Мукасова
kenesh@super.kg