САМСА – БАРКТУУ ТАМАК

Даамдуу тамактардын катарын толуктаган самса барктуу тамак болуп эсептелет. Аны майрамдарда да, катардагы күндөрдө да жасап жесе болот. Төмөндө 4 түрлүү
самсанын жасалуу жолдорун сиздерге сунуш кылабыз.

КАБЫРГА САМСА (25 САМСАГА ЫЛАЙЫКТАЛДЫ)

Керектүүлөр:
Эт – 500 гр
Малдын кабыргасы – 13 даана
Пияз – 4 баш
Маргарин – 250 гр
Жумуртка – 5 даана
Малдын ич майы – 50 гр

ДАЯРДОО ЫКМАСЫ:
1. Жаш малдын эти менен пиязды майда туурап алабыз да, татымына жараша туз кошобуз. Эми мунун үстүнө бир аз суу сээп, 20 мүнөттөй дымдап коюш керек. Бул аралыкта пияздын ширеси чыгып, самса бышканда ичиндеги шорпосу даамдуу болот.
2. Малдын кабыргасын даярдап алабыз. Эттүү бир кабырганы экиге бөлүп, эки самсага жеткирсе болот.
3. Маргарин, суу, жумуртка, татымына жараша туз кошуп камыр жууруйбуз. Камырды жайып, бетин малдын сызгырылган майы менен майлап, узун кылып оройбуз. Оролгон камырдын четинен тоголок кылып кесип алып, аларды кайрадан жаябыз. Жука эмес, тегерек болуп жайылган камырга туурамжы салып, жалбырак формасында түйөбүз. Духовкада 200 градус температурада 30-40 мүнөттө бышат.

Эскертүү!
Тандырга бышырууга болбойт. Камыры тандырга жабышпайт.

ТООК САМСА (25 САМСАГА ЫЛАЙЫКТАЛДЫ)

Керектүүлөр:
Тооктун саны – 25 даана
Майонез – 1-1,5 литр
Томат – 300 гр
Малдын ич майы – 160 гр
Татымал, ашкөктөр
(мурч, укроптун уругу, кургатылган петрушка)
Ун
– 1 кг
Суу – 600 гр
Жумуртка – 4 даана
Маргарин – 40 гр
Татымына жараша туз

ДАЯРДОО ЫКМАСЫ:
1. Тооктун саны бүтүн бойдон сууга бышырылат. Бирок эт эзилип кетпеш керек. Эми томат, татымал, майонезди аралаштырып, тоок санынын сыртына ал аралашмадан сыйпоо кажет. Даамы аралашып этке сиңиш үчүн 20 мүнөт тыныктыруу зарыл.
2. Суу, ун, туз, маргарин, жумуртка кошуп камыр жууруйбуз.
3. Камырды жука жайып алып, анын бетине малдын сызгырылган ич майын сүйкөйбүз. Май тоңуп калбаш үчүн батыраактан орош керек. Оролгон камырдын четинен кесип, аны кайрадан жаябыз.
4. Даяр болгон камырга тоок санын салып, тооктун бутунун формасындай кылып түйүп коёбуз.

Эскертүү!
Бул катталып жасалгандыктан, духовкада бышырылат. Бышуу убактысы 30 мүнөт.

ТАНДЫР САМСА (50 САМСАГА ЫЛАЙЫКТАЛДЫ)

Керектүүлөр:
Эт – 2 кг
Пияз – 1 кг
Даам жана жыт берүүчү татымалдар, ашкөктөр
(мурч, укроп, петрушка)
Ун – 8 кг
(жогорку сорттогу)
Жумуртка – 5 даана
Өсүмдүк майы – 0,5 литр

Татымына жараша туз

ДАЯРДОО ЫКМАСЫ:
1. Алдын ала жаш малдын этин майда туурап, даам жана жыт берүүчү татымал, ашкөктөр менен аралаштырып дымдап коёбуз.
2. Суу, ун, жумуртка, өсүмдүк майы жана туз кошулуп катуу жуурулган камырдын четинен үзүп, ар бирин тегерек формада жайып алабыз. Аларга даяр болгон туурамжыдан салып, тегерек же сүйрү формада түйөбүз.
3. Эми өтө ысык эмес тандырга жабыштырабыз. Самса 45 мүнөттө бышат.


ШОРПОЛУУ ТАНДЫР САМСАСЫ (80 САМСАГА ЫЛАЙЫКТАЛДЫ)

Керектүүлөр:
Эт – 4 кг
Пияз – 2-2,5 кг
Малдын ич майы – 2 кг
Ун – 16 кг
Өсүмдүк майы – 1 литр
Жумуртка – 8 даана
Татымына жараша туз

ДАЯРДОО ЫКМАСЫ:
1.Сууга май, жумуртка, татымына жараша туз салып, катуу кылып жууруйбуз. Эгер камыр жумшак болуп калса, тандырга жабышпай, түшө берет.
2.Этти сөөгүнөн ажыратып алып, пияз экөөнү майда туураш керек. Буларга татымалдарды (зире, мурч ж.б.) жана укроп кошуп аралаштырабыз. Малдын ич майын эт туурагычтан өткөрүп, аны туурамжыга кошобуз. Бул майдан сырткары ар бир самсаны түйүп жатканда ичине 3 чоңураак кесим май салып, тегерек кылып түйөбүз. Майлар самсанын ичинде шорпосунун көп болушун шарттайт.
3.Тандырдын табын кетирбей жабыштырып, ысык чыкпагандай оозун бекитебиз. Бышуу убактысы 45 мүнөт.
4.Самсанын камыры калың болгондуктан, тандырда какталып бышып, бир аз катуураак болуп калат. Ал үчүн фаршка тууралган эттин сөөктөрүн казанга салып кайнатып, жыт жана даам берүүчү ашкөктөрдөн (укроп, сарымсак, райкан, петрушка) кошуп атайын шорпо даярдалат. Самса бышканда ага кошуп бир чыныга шорпо да берилет.

Эскертүү!
Самсанын бул түрүн духовкада бышырууга болбойт, себеби камыры тандырга ылайыкталып жасалат.

Уулбү Каныбекова
kenesh@super.kg

"Супер-Инфо" гезитинин материалдары жеке колдонууда гана уруксат. Жалпыга таратуу "Супер-Инфо" гезитинин редакциясынын жазуу түрүндөгү уруксаты менен гана болушу мүмкүн.
Комментарийлер (31)
aiza11.3
2013-02-25 16:46:24
мммм...жагат.бирок ото калориалдуу да
0
Kemel
2013-02-25 17:32:29
Тоокту сойгондо кара канын агызыш керек ошондо адал болот.
0
graffbatkensky
2013-02-25 20:29:34
Ушинтип эле шилекей агып кала берет экенда. Самса да эмес, самсы да эмес. Накта аты СЯМСЯ :-)
0
maha_zum
2013-02-26 01:29:32
Hmmm SYAMSYAni sagindim ,ayrikcha tandirda jasalganichi tim ele shorpoloru kuyulup turat shilekeydi agizip....
0
kurguz...
2013-02-26 02:48:15
Илибой жандыкты,башыга урасынбы жонуна урасынбы,жаны чыгып кеткиче канын чыгарса и мууздардан алдын кыбыла тарапты каратып,аллоху акбарды айтып анан сойсо таптаза.
Адал тооктун етин издегендерге тируун алып озун сойуп же адал кылып.
0
Мэри
2013-02-26 11:19:16
Халал деген сөздү кыргыздар адал деп эле айтышкан,
ошондуктан адал деп сүйлөсөк туура болот...
+1
bopos
2013-02-26 19:33:50
сонун да,бирок жасаганда коп убакыт кетет жегенде эле бат эле жеп коесун хе-хе.ал эми халял дегендерге айтаарым арабдардын кылыгын кылып кээ бир элдерибиз башкача болуп алышкан,чон аталарыбыз адал деп эле арабдардын кийими жок эле тынч жашашып эле келишкен.куйдай сактасын го биздикилер "мода"кылып алышты буларды.
0
INailia
2013-03-01 01:14:45
bopos,халалбы адалбы тушунсонор болдубу же экзамен тапшырып атабызбы.жазат десе эле бир созду кармап алып талкуулабай.менин созумду эмес теманы талкууласан!
0
Ayko_9186
2013-02-27 00:37:01
Oshtun tandyr samsasy ayabay daamduu bolot deshet go!
0
ALBIKA
2013-02-27 00:42:28
Канча жесек да конул калбаган даамдуу самса...Аял киши озун жасап бышырганча бир аз тоюп каласын ошонусу жаман.
Кыргыз эли короосуна мал толтуруп багып,адал кылып союп жеп келишкен.Эми болсо биздин замандын "жаны адамдарына","Халяль"деген ат менен да бир бизнестин туру ачылды го.Куйоом адал деп колбаса,сосиска алып келиптир балдарга,кызым жеп атса ичинен 2см темир чыкты...Кайсыл жерде ким,кантип жасады ким билет.Ач кулактан тынч кулак,жаман нерселерден алыс бололучу...
0
Lol01
2013-02-27 03:29:50
Албетте тооктун адалы да болот. "Бисмиилла"-деп союп.Тооктун жунун ысык суу менен жулбай, муздак суу менен жулганда ал адал болот.Анткени тооктун устуно ысык суу куйганда кир нерсенин баары тооктун ичине кирип кетет.
kurguz, иллюбой жандыкты сойсо адал болбойт, мисалы:чочко ж.б, анан дагы жаны чыккан же бир жери кемтик(майып малдарды) сойсо адал болбойт деп билем.
0
Damirbek-KG
2013-02-27 16:36:29
жандыкты сойгондо "Бисмилла" эмес "Бисмилла аллоху акбар" созун толук айтуу керек, ал эми бир жери кемтик малдарды курбандыка чалганга болбойт, сойгондо адал эле болот, чочконун арам экени шариятта айтылган ошондой эле жаны чыккан мал жегенге арам эсептелет.
0
Aidana91
2013-02-27 11:44:12
Самса жонундо го. Эмнелерди айтып жатасынар. Силер этти адал акчага сатып алдынарбы? Адал деп эсептегиле. Арамды саткан адам куноолу.
0
Dolbooruwka
2013-02-27 19:03:39
Oi tobo azyr tookton jasalgan tamaktyn baary kitaydan kelgen, daary berip ele 4onoytup, semirtip jatywpaiby. Azyrda nakta koroz arkyluu tookton payda bolgon jumurtka tabyw da kyiyn go.
0
Saikalushka
2013-02-28 14:45:41
Мен базардан тондулурулган тооктун этин албайм, тооктун этинен бышырылган тамактарды да жебейм.Ошонун айынан уй шартында тоок багабыз.Адал акчага сатып алганын менен ал тооктордун багылганын коруп эле журобузго.Сактыкка кордук жок дейт.
+1
admin_media
2013-03-01 09:58:56
Баарыңыздарга эскертүү!
Жеке маек үчүн купуя бар!
Кайталанса, убактылуу сайттан четтетүүгө туура келет.
0
gumi94
2013-03-02 00:40:45
Okup alyp turup samsylardyn baaryn ele jegim kelip ketti goo.... Kechirip koigulachy tuugandar esli jok kaldyrgan bolsom! (hdhdhd)
0
№ 538, 22-28-февраль, 2013-ж
БАШКЫ БЕТ
СОҢКУ КАБАР
СУПЕР-ИНФО
SUPER.KG ВИДЕО
МЕДИА-ПОРТАЛ
Кинозал
ЖЫЛНААМА
Суперстан