БАЛ ТАТЫГАН ТАТТУУЛАР

Көргөндө жегиңди келтирип тамшандырган таттууларсыз дасторкон көркүнө чыга бербейт. Аларды сатып албай, үй шартында жасап алууга болот. Акчаңызга үнөм, өзүңүзгө тажрыйба.

КРЫМ ПАХЛАВАСЫ
Керектелүүчү азыктар:

Камырына:
Ун
– 3,5 стакан
Каймак – 3 аш кашык
Сүт – 250 грамм
Каймак май (же маргарин) – 70 грамм
Жумуртка – 2 даана
Туз – 1 чымчым
Сода – 1 чымчым

Бетине сепкенге жана бышырганга:
Майдаланган жаңгак
– 100 грамм (мунусу жок деле болот)
Өсүмдүк майы – 700 грамм

Ширесине:
Суу
– 250 грамм
Кумшекер – 1 стакан
Бал – 2 аш кашык (кошпосо да болот)

Даярдоо ыкмасы:
1. Чуңкур идишке каймакты салып, ага соданы кошуп чалабыз. Башка идишке жумуртка, тузду кошуп, аралаштырабыз. Эми каймак майды эритип, сүттү жылытып, баарын кошуп катуу камыр жууруп, 15 мүнөттөй тыныктырабыз.
2. Камырды 5 бөлүккө бөлүп, калыңдыгын
0,1-0,2 миллиметр кылып жаябыз. Жайылган камыр кескенде жабышып калбасы үчүн 4-5 мүнөт үстүн ачык калтырабыз.
3. Камырды үбөлүккө ороп туруп, кайра үбөлүктү сууруп алабыз. Камырдын сыртында калган бош четин чымчылап бекитебиз. Эми камырды курч бычак менен бир жакка кыйшайтып (45 градуска), жазылыгы 2 сантиметр болгон кесимдерге бөлүп кесип чыгабыз.
4. Кесимдердин бир жак четин чымчып бекитип, берки жагындагы камырлардын араларын ачып, ажыратабыз.
5. Казанда ысып турган майга салып бышырабыз. Пахлавалардагы ашыкча майды сиңирип алсын үчүн аларды кагазга жайыңыз.
6. Шире даярдайбыз. Сууга кумшекерди, балды салып, толук эригиче отко коёбуз. Анан пахлавалардын ар бирин ширеге малып, идишке салып, бетине майдаланган жаңгак сээп койсоңуз көркүнө чыга түшөт.

«КУМУРСКАНЫН УЮГУ»
Керектелүүчү азыктар:

Камырына:
Ун
– 600 грамм
Маргарин – 250 грамм
Жумуртка – 2 даана
Сода – 1 чай кашык
Уксус (80%) – 5 тамчы
Ванилин бир чымчым (жок болсо деле болот)

Креми үчүн:
Коюулатылган сүт (сгущённое молоко) –
1 банка
Каймак май – 100 грамм
Бетине сепкенге – майдаланган жаңгак жана шоколаддын кырындысы (мындан тышкары мейиз, кургатылган өрүктү майдалап кошсо болот)

Даярдоо ыкмасы:
1. Маргаринди эритип алабыз. Жумуртканы жакшылап чалып, маргаринге кошобуз.
2. 1 чай кашык соданы аш кашыкка салып, ага уксусту тамчылатабыз.
3. Даярдап алгандардын баарын кошуп, унду салып, катуу камыр жууруп, муздаткычтын тоңдургуч бөлүгүнө 30-40 мүнөт кармайбыз.
4. Камырды эт майдалагычтан өткөрүп, 180 градуста ысып турган духовкага салып, бети кызаргыча бышырабыз.
5. Кремин даярдайбыз. Каймак майды эритип, майдаланган жаңгак менен коюулатылган сүттүн үстүнө куюп, аралаштырабыз.
6. Духовкада бышкан таттуу нанды майда бөлүктөргө бөлүп, үстүнө кремди куюп, аралаштырабыз.
7. Тарелкаларга салып, кумурсканын уюгу сыяктуу формага келтирип, үстүнө майдаланган жаңгак менен шоколаддын кырындысын себебиз.

ЧАК-ЧАК
Керектелүүчү азыктар:

Камырына:
Ун
– 750 грамм
Жумуртка – 3 даана
Май – 500-700 грамм
Лимондун ширеси – 1 аш кашык
Татымына жараша туз (болжол менен 1 чай кашык)
Мейиз – 100 грамм
Жаңгак (майдаланган) – 100 грамм

Ширесине:
Кумшекер
– 150 грамм
Бал – 250 грамм

Даярдоо ыкмасы:
1. Чуңкур идишке жумуртканы чагып, ага лимондун ширеси менен тузду кошуп, чалабыз. Үстүнө унду кошуп, катуураак камыр жууруп, бир аз тыныктырабыз. Эми калыңдыгын 2-3 миллиметрдей жайып, каалагандай формада кесебиз (таякча же майда төрт бурчтук).
2. Казандагы ысык майга четинен салып, кызарта бышырып алабыз. Бышкандарын кагазга төгөбүз.
3. Шире даярдоо. Мискейге балды куюп, отко коёбуз. Ал ысыганда үстүнө кумшекерди салып кайнатабыз. Кумшекер толук эригенде шире даяр болот.
4. Чак-чакка алдын ала жуулуп, кургатылган мейизди жана жаңгакты кошуп, аралаштырабыз. Үстүнө даяр ширени куябыз. Колубуз күйбөсү жана таттууга жабышпасы үчүн колду улам муздак сууга салып, чак-чакты каалагандай формага келтиребиз.

Айымдар, тиричилик үчүн керек болгон пайдалуу кеңештер, дасторконду жасалгалоо, түрлөп тамак бышыруу сиздин баш ооруңуз болсо, мындан ары ал маселеңиз жоголот. Гезитибиздин ар санында «Кожойкенин бурчу» рубрикабыз сиздер үчүн кызмат кылат. Сунуштарыңыз, сурооңуз болсо (0312) 32-33-26 номерине чалып же kenesh@super.kg дарегине кат жазсаңыз болот.

Канымжан Усупбекова
kenesh@super.kg

"Супер-Инфо" гезитинин материалдары жеке колдонууда гана уруксат. Жалпыга таратуу "Супер-Инфо" гезитинин редакциясынын жазуу түрүндөгү уруксаты менен гана болушу мүмкүн.
Комментарийлер (12)
gulsan
2014-10-13 12:56:48
Чак-чак учун рахмат!
0
belka
2014-10-13 16:12:37
Шилекейди чууртат го,чиркин. Рецептер учун рахмат. Таттуулардын рецепттин дагы да кутом.
0
Paiaz
2014-10-13 18:33:36
Телефонго кандай жуктоп алсам болот супер инфо маалымат берип койунуздарчы Сураныч.РАХМАТ
0
admin_superstan
2014-10-14 10:13:26
Paiaz, саламатсызбы!
Ал телефонуңуздун үлгүсүнөн көз каранды. Эгер телефонуңузда текстти көчүрүп алуу мүмкүнчүлүгү бар болсо, көчүрүп алып, телефонуңуздун эс тутумуна файл катары сактап алсаңыз болот.
0
Aksy-13
2014-10-13 22:27:44
мага биринчидегиси олло жагат да грек пахлавасы, жеп эле отура берсен чиркин, шилекейди агызатго суроттогусу, жасаш керек экен ото деле кыйын эмес жана коп деле нерсе кошулбайт экен
0
ayzharkyn
2014-10-14 07:37:20
Рахмат рецеп учун жасагым келип кетти
0
Feijipiao
2014-10-14 12:58:58
Кумурсканын уюгунун рецебин издеп жургом жакшы болбодубу.Рахмат Супер-Инфо.
0
j.julduz
2014-10-15 07:33:35
жуманы чыдамсыздык менен кутчу болдум себеби кожойке бурчуна даагы кайсы тамактар чыкты деп себеби демалышта уй-буломду кубантайын деп рахмат супер инфо
0
Meka77
2014-10-16 05:25:57
Эн эле соонун рецептергооо рахмаат.
0
demo009
2014-10-16 21:49:18
мен дагы,кумурсканын уюгун коп жасайм,
0
gulniza1988
2014-10-18 17:30:05
kudai kaalasa jasap korom,
0
kumushaika2013
2015-06-11 09:41:34
ООО тамшанткан таттуулар рахмат супер инфо
0
№ 623, 10-октябрь-16-октябрь, 2014-ж
БАШКЫ БЕТ
СОҢКУ КАБАР
СУПЕР-ИНФО
SUPER.KG ВИДЕО
МЕДИА-ПОРТАЛ
Кинозал
ЖЫЛНААМА
Суперстан