«Жаңы жылда ичип коюу күнөө эмес» дешет. Андай болсо канча өлчөмдө? Дасторкондо жайнаган түрдүү ичимдиктердин кайсынысын ичүү менен ден соолукка зыян келтирбөөгө болот? Маалымат ушул тууралуу.
Силер билесиңерби?
МАЙДЫ ЭКИНЧИ ИРЕТ КОЛДОНУУГА БОЛБОЙТ!
Тамак бышырылгандан кийинки майды кайра колдонууга болбойт. Анткени зыян. Ал эми кандайча зыян экендиги тууралуу маалымат төмөндө.
Тамак бышырылгандан кийинки майды кайра башка тамак даярдоого колдонууга болбойт. Ошондой эле андай майды жылытып, салаттын же дагы бир тамактын үстүнө кошуу да зыян.
Анткени май экинчи ирет ысыганда анда уулуу заттар пайда болуп, тамакка сиңет. Мындай тамактар ашказан-ичегилерди дүүлүктүрүп, организмди алсыздандырат. Акырында ашказан рагы келип чыгышы толук мүмкүн.
Эми көчөлөрдө бат даярдалуучу тамак-аштарды бышырып, саткандарды элестеткиле. Алар майдын үстүнө майды кошуп кечке түтөтүп, фри картошкасын, сосискаларды, пирожкилерди бышырышат. Акыркы калган майды куюп кетип эртеси да колдонушат. Муну жегендер организмине канча зыян алып келип жатканын биле беришпейт.
Кээ бирөөлөр зыян экенин билбей, боорсок бышкан майдын калганына картошка же дагы башка нерсе кууруша турганы жалпыга маалым.
Демек, мурун колдонулган майды экинчи ирет колдонбоо жана көчөдөн фаст-фуд азыктарын сатып албоо керек.
Элдик медицинадан
МАЙРАМДЫН ЭРТЕСИ…
“Той болот, тойдун эртеси да болот” дегендей, майрамда көп ичип-жеп, эртеси өзүңүздү жакшы сезбей калдыңыз дейли. Же суукта көп жүрүп эски дартыңыз козголду. Мындай учурда элдик медицинадан колдонуп, калыпка келсеңиз болот.
АШКАЗАН ООРУСА, ИЧ КӨПСӨ...
1 аш кашык жалбыздын упадай майдаланганын алып, анын үстүнө 200 грамм кайнаган суу куюлат. Эми муну 2-3 саат демдөө керектелет. Муну 1 жутумдан 1 күндө ичип түгөтүү керек. Бул рецептти ичи көөп же ичи өтүп жаткандар башка дары-дармектер менен кошо колдонсо болот. Эскертүү: Аллергиясы барларга колдонууга болбойт!
ӨТҮҢҮЗДҮН ООРУСУ КАРМАСА...
Өнөкөт холецистит (өттүн сезгениши) кармаса, дарыканадан жүгөрүнүн чачыгын сатып алуу кажет. Бир аш кашык жүгөрү чачыгынын үстүнө 1 стакан кайнак суу куюп, 1 саат демдейбиз. Даяр дарыдан ар бир 3 саатта 1 аш кашыктан ичип туруу сунушталат.
Ашкабак ширеси да аталган ооруда жардамга келе алат. Ал үчүн ашкабакты эт тарткычтан же сүргүчтөн өткөрүп, ширесин куюп алуу керек. Анан күнүгө эки маал, тамактан 30 мүнөт мурун жарым стакандан ичүү кажет.
ҮН ЧЫКПАЙ КАЛСА...
Майрамда суукта көп жүрүп же муздак көп ичип үн чыкпай калса, анда төмөнкүдөй дарыны жасап колдонууга болот.
Идишке жумуртканын сарысын, 1чай кашык кумшекер, 1 чымчым сода, 1 чай кашык коньяк кошуп аралаштыруу керек. Аралашманы эзүү кезинде тамакты күйгүзбөгөндөй температурадагы сүттү аз-аздан куюп туруу кажет. Анан даяр дары-суюктукту түгөтө ичүү сунушталат.
КАН БАСЫМ ТӨМӨНДӨП, ЖҮРӨК ООРУ КОЗГОЛСО...
Албетте, көбүрөөк оорутса доктурга кайрылууңуз керек. Эгер өзүңүздү жакшы сезбесеңиз, анда уктаар алдында валериананын спирттеги тундурмасын жыттоо керек. Бул үчүн капкагын ачып, улам бир таноо менен бир нече жолу жыттоо кажет. Изилдөөлөрдө валериананы ичкенден көрө жыттоо жакшы экендиги тастыкталган. Анткени валериана денеге өпкө аркылуу киргенде, ичкенге караганда 20 эсе бат сиңирилет.
Валериананы терең эмес 3 ирет жыттоо (ар танооңуз менен) керек.
ЦИСТИТ КАРМАСА...
Уругу, жалбырагы менен кургатылган укроптон 1 аш кашык алып, 300 грамм кайнак сууга демдеп, 30 мүнөт тыныктырабыз. Дары-сууну 3 маал, тамактан 30 мүнөт мурда 70 граммдан ичебиз. Дарылануу оору билинбей калгыча созулат.
КАНТИП БАШ ЖАЗСА БОЛОТ?
Канымжан Усупбекова
kenesh@super.kg