Жай мыкты эс алып, күчкө толуп, сонун таасирлерди топтош үчүн жаралган мезгил. Эгер эмгек өргүүсүнө дагы көп бар болсо, күн чайыттай ачылган дем алыш күндүн биринде мурункудай сонун убактарды эске салып досторду табият коюнуна чакырыңыз. Шаардын ызы-чуусунан эс алып, мырзалардын арасында таза аба менен дем алыңыз!
Кудайга шүгүр, биздин өлкөдө кайсы тарапка барба бардыгы сонун. Түндүккө барсаң – көз жоосун алган Ысык-Көл, түштүккө барсаң – көк мелжиген Памир тоолору, батышында – өзгөчө көрктүү Фергана өрөөнү, а чыгышта – жер жүзүндөгү эң бийик чокулардын бири Жеңиш чокусун көздөй чубалган кырка тоолор. Бирок шаардан сыртты көздөй 2-3 чакырым чыга калсаң деле көкүрөк толо таза абадан дем алсаң болот. Жаныңда достор болсо, андан сонун! Ал эми мындай саамалыкта анык мырзалардын суусундугу болгон сыранын бир нече бөтөлкөсү эч бир ашыкча болбос.
Бул жайда досторуңузга жаңы «Достук» сырасын сунуштап көрүңүз. Тамшанткан өзгөчөлүк, кыйырсыз талаалардын алтын түстүү мол түшүмү, улуу достуктун ырын чалган тоо желинин жеңилдиги – жүрөгүңдү улуу мамлекетибизге болгон сый менен сыймыкка толтуруучу, аны досторуң менен бөлүшкүңдү келтирген кандайдыр бир өзүңө гана таандык даамды ар бир адам «Достук» сырасынан таба алат. «Достук» – маектешүүнүн жыргалын арттыруу үчүн атайын кайнатылган сапаттуу, жеткиликтүү баадагы сыра.
А сиз сыраны кантип туура ичүү керектигин билесизби? Эмесе, адистерден жөнөкөй, бирок ошол эле учурда маанилүү болгон кеңештер төмөндө.
Биринчи жана негизги эреже: Сыраны муздатып ичүү керек. Ачык түстөгү сыраны тартуу кылуу үчүн 6-8 градус эң сонун температура. Андан төмөндөтүүнүн кереги жок. Кеченин жүрүшүндө от боюнда ырдап отурабыз десеңиз, тамагыңызды аяңыз. Анын үстүнө өтө эле муздак сыра даамы жоктой сезилиши мүмкүн. 10 градустан жогору болгон учурда бардык ароматтык компоненттери жок болуп кетет, мунун айынан сыра кайнатуучулардын кайталангыс даамдардын жыйындысын жаратуу аракети ойрон болуп калат.
Эмнеге куюш керек? Сыранын бардык даамдары айнек идиште ачылат. Кыры тегиз сыра кружкалары, узун бокалдар идеалдуу вариант. Эгер идиштин өйдөңкү бөлүгү түбүнө жана ортоңку бөлүгүнө караганда ичкерип кетсе да жакшы. Бул көбүктүн чогулуп, өзүнчө капкак сыяктуу болуп туруусуна мүмкүнчүлүк берет. Албетте, жаратылыш коюнунда бир колдонууга жараган идиштер да болот. Эң башкысы эсиңизде болсун: бир бөтөлкөдөн экинчи бөтөлкөгө куюу, чайкоо дегенди бул ичимдик жактырбайт. Эмесе, бир аз кыйшайтылган бокалдан бөтөлкөнү эки эли бийик кармап шашпай куюп баштайбыз («Достук» сырасы менен достордун арасында эс алууда таптакыр шашпаш керек). Көбүктүн коюланышын күтүп турабыз да, бокалдын 3 чейреги толгудай кылып куябыз.
Сыраны “үч ууртам” менен ичүү керек. Бул деген сиз үч ууртамда канча көлөмдөгү сыра иче алсаңыз ошончо куюш керек дегенди түшүндүрөт. Сыраны тез ичүү болбойт, бирок шашпай даамдап отура берүү да туура эмес. Биринчи ууртам кылганда сиз өзүңүздү бош кармап, өзгөчө толкунга кошулуп баштайсыз. Тянь-Шань тоолорунун жели менен ойноп жалын күйүп жатат, табият коюнунда дасторкон жайылып, маринаддалган эт шампурларга сайылып, кызыл помидор, жашыл чөптөр, жаңы бышкан нан коюлат. Экинчи ууртам, “Эмесе, достор, жолукканыбыз үчүн!” Себеби достор менен болгон ар бир жолугушуу көктөн берилген өзгөчө белек, аны барктай билүү зарыл. Таңдай кытыгылаган, аз-маз ойноок даамы бар үчүнчү ууртам алдыдагы жагымдуу кечтин даамын ойготот. Андан соң биринин артынан бири болуп достордун тосту, үй-бүлөлүк баяндар, балалыктын окуялары, эл ичиндеги накыл кептер, айтор, көптөн берки уккуң келип жүргөн сөздөр айтылат! Достордун арасындагы мындай баарлашуу көпкө чейин эсте сакталат. А эгерде дагы бир «Достук» сырасынын кружкасы менен чогулганга шылтоо керек болсо, достор бир эмес, бир нече жолу жолугуп, баарын кайрадан кайталагандын айласын табышат.
Алга, Досум!
Кызыктуу фактылардын көбү: facebook.com/dostykbeer
Саламаттыкты сактоо министрлиги эскертет:
Алкоголду ашыкча ичүү ден соолукка зыян. Алкоголду 18 жашка чыга элек жарандарга сатууга тыюу салынат.