ЖАӉЫ ЖЫЛДЫК ДАСТОРКОНГО САЛАТТАР

Жаӊы жылдык дасторконго кандай салат, закускелерди даярдасам деп рецепт издеп жатасызбы? Туура кыласыз. Майрамдык менюну эртерээк түзүп, өзгөчө даамдарды даярдаган туура. Астрологдор Маймыл жылынын дасторконуна эч кандай чектөө коюлбаганын айтышат. Андыктан каалаган даам, азыктар менен дасторконду жайнатсаӊыз болот. Анан да бул жаныбар жакшы көргөн мөмө-жемиштерди, жашылчаларды коюуну унутпаӊыз!
Быйыл Жаӊы жыл майрамы иш күнүнө туура келгендиктен оӊой жана бат даярдалуучу салат, закускелердин рецепттерин сунуштайбыз.

«МАЙМЫЛ» САЛАТЫ

Керектелүүчү азыктар:
Колбаса – 200 грамм
Помидор – 2-3 даана
Кириешки – 70 грамм
Сабиз – 2 даана
Сыр – 100 грамм
Майонез – 2-3 аш кашык
Кооздоо үчүн көк чөп, зайтун

Даярдоо ыкмасы:

1. Колбаса, помидорду төрт чарчы түрүндө туурап алабыз. Помидордон чыккан ширени бөлүп салабыз.
2. Сыр менен сабизди өз-өзүнчө сүргүчтөн өткөрөбүз.
3. Эми колбаса, помидор, кириешки жана сүргүчтөн өткөрүлгөн сырдын жарымын идишке салып, майонез кошуп аралаштырабыз.
4. Аралашманы тарелкага салып, маймылдын башынын формасына келтиребиз. Эми көзү болчу жерге эки рюмканы коюп, төбөсү тарапка сүргүчтөн өткөрүлгөн сабизди, тумшук жагына сүргүчтөн өткөрүлгөн сырды себелейбиз. Эми эки рюмканы алып, анын ордун сүргүчтөн өткөрүлгөн сыр менен толтурабыз. Андан соӊ зайтун ашынан сүрөттөгүдөй кылып көзүн, кашын, оозун жасап коёбуз. Салатыбыз даяр! Эгер колбасаны сүйүүчүлөрдүн катарына кирбесеӊиз, анда аны сууга бышырылган малдын же тооктун эти менен алмаштырсаӊыз болот.

«КҮН ЖЕЛЕСИ» ЗАКУСКЕСИ

Керектелүүчү азыктар:
Сыр – 250-300 грамм
Жумуртка – 2 даана
Сарымсак – 1 тишче
Майонез – 1 аш кашык
Кооздоо үчүн көк пияз, паприка, күнжүт
Татымына жараша туз

Даярдоо ыкмасы:

1. Сыр, сууга бышырылган жумуртка, сарымсакты сүргүчтөн өткөрүп, майонез кошуп аралаштырабыз.
2. Эми бул аралашмадан аз-аздан алып тоголоктойбуз да, майда тууралган көк пиязга, күнжүткө, паприкага оонатабыз. Буларды майда тууралган калемпир, сабизге алмаштырсаӊыз да болот.

«КУЛПУНАЙ» ЗАКУСКЕСИ

Керектелүүчү азыктар:
Туздалган балык – 150 грамм
Сыр – 100 грамм
Картошка – 250 грамм
Өсүмдүк майы – 2 аш кашык
Грек жаӊгагы – 35 грамм
Көк пияз – 35 грамм
Кызылча ширеси – 40 грамм
Күнжүт – 2 аш кашык
Татымына жараша туз, кооздоо үчүн петрушка

Даярдоо ыкмасы:

1. Балыкты тазалап, майда туурайбыз. Буга сүргүчтөн өткөрүлгөн сыр, грек жаӊгагын, майда тууралган көк пиязды кошуп аралашма даярдайбыз.
2. Сууга бышкан картошкага 1 аш кашык өсүмдүк майын кошуп эзип, андан чакан токочторду жасап, ортосуна 1 чай кашык аралашма салып, кулпунайдын формасына келтирип, 5 мүнөткө муздаткычка салабыз.
4. Закускебизди өӊүнө чыгаруу үчүн кызылчанын ширесине «кулпунайларды» малып, үстүн май менен майлап, күнжүттөн себелеп, сабагын петрушкадан жасайбыз.

ИСПАН САЛАТЫ

Керектелүүчү азыктар:
Консерваланган тунец балыгы – 200 грамм
Төө буурчак – 100 грамм
Жумуртка – 2 даана
Картошка – 2-3 даана
Пияз – 1 баш
Помидор – 2 даана
Зайтун майы – 1 аш кашык
Уксус – 1 аш кашык
Татымына жараша туз, кара мурч, көк чөптөр

Даярдоо ыкмасы:

1. Сууга бышырылган картошканы, жумуртканы жана помидорду чоӊ-чоӊ кылып туурап алабыз.
2. Пиязды жарым шакекче түрүндө туурап, кайнак сууга бир сыйра жууйбуз.
3. Эми консерваланган төө буурчакты, бир нече бөлүккө бөлүнгөн тунец балыгын жана пиязды кошобуз.
4. Үстүнө зайтун майы менен уксустун аралашмасын куябыз.
5. Салатты көк чөптөр менен кооздоп дасторконго коё берсеӊиз болот.

  • Карагайдын бутагын, тобурчакты жылтырактар менен ороп, дасторкондун ар кайсы жерине таштап койсоӊуз да майрамдык маанай тартуулайт.
  • Дасторконго бир нече кооз сайгычтарды (шпажки) коюп коюуну унутпаӊыз. Булар закускелерди сайып жегенге ыӊгайлуу.
  • Шамдар жаӊы жылдык дасторконго өзгөчө көрк кошот. Аларды күнү бою эмес, тамактануу учурунда күйгүзүп коюу жетиштүү. Жөнөкөй эмес, жыпар жыттуу, ар кандай формадагы шамдарды тандаганыӊыз оӊ.
  • Дасторкондун дагы бир атрибуту – кол аарчылар. Алардын кызыл, жашыл түстөгүлөрүн тандап, балатыга окшоштуруп ороп койсоӊуз болот.

Дамира Арстанова
kenesh@super.kg

"Супер-Инфо" гезитинин материалдары жеке колдонууда гана уруксат. Жалпыга таратуу "Супер-Инфо" гезитинин редакциясынын жазуу түрүндөгү уруксаты менен гана болушу мүмкүн.
Комментарийлер (16)
altyn2015
2015-12-21 11:52:07
Сиздерге рахмат. Майрамда эмне салат жасайм деп жаттым эле.
0
Gulasyl
2015-12-22 01:17:06
altyn2015,Эски жыл кетип Жаны жыл келип жатса кандай майрам эмес???
0
Titi
2015-12-21 12:03:56
Жаны жыл мусулмандардын майрамы эмес
-6
tea23
2015-12-21 13:05:06
Оливьеге жетпейт баары бир
+16
mery.89
2015-12-21 13:51:19
Кол арчыны оргонду да копсотуп койсонуздар соонун болмок.
+1
amanatym
2015-12-21 15:56:20
бир салат айтып койгулачы оной жана майонез жок болгон женил салаттардан
+1
buhaw.93
2015-12-22 00:30:45
amanatym,винегрет онойго дейм :картошка,сабиз,кызылча сууга бышырып кубик кылып туурайбыз кызызылчаны акырында кошобуз ага чейин кубик кылып туурап майдан куюп кичине уксус сахар кошуп озунчо аралаштырып коёбуз.Картошка морковь солёный огурец ал да кубик зелёный горошек зелёный лук майдан куюп туз татымына жараша чёрный перец аралаштырып акырында кызылчаны кошуп ко.з
+1
tea23
2015-12-22 19:09:52
Помидор менен бадыран же корейский салат.
0
munara86
2015-12-21 21:16:48
жакшы салат экен. Крахмалды кантип уюту керек. Билгендер айтып койгулачы.
+1
aiur
2015-12-22 20:57:30
Фруктовый салатда жакшы,алма,банан,апельсин,мандаринди 8%йогуртка,4чарчы кылып кесип аралаштырабыз.
+1
ayva
2015-12-24 02:54:57
Кызылчаны теркадан откоруп кичине майга кууруп туруп дымдап койсо 15минутада даяр ага чеснок мн туз кошуп аралаштырасыз быстро и полезно
0
pomposh
2015-12-25 09:03:12
рахмат. даам татып ккөрөбүз
+2
batma5
2015-12-25 15:41:14
рахмат
+2
Mervi
2015-12-31 14:22:21
Испанский салатты жаны жылдын салттуу салаты оливьени жасап жатып барабар жасап кетсе да убакыт албайт экен.
0
№ 685, 18-декабрь-24-декабрь, 2015-ж
БАШКЫ БЕТ
СОҢКУ КАБАР
СУПЕР-ИНФО
SUPER.KG ВИДЕО
МЕДИА-ПОРТАЛ
Кинозал
ЖЫЛНААМА
Суперстан