Күрүч – сиңимдүү, кишини ток алып жүрүүчү баалуу азык. Кыргыз ашканасында палоо, ботко, шорпо, быжы сыяктуу тамактарда жана салаттын түрлөрүн жасоодо колдонулуп келет. Мына ушул биз сөз кылып жаткан күрүч дасторконго келгичекти кандай жолдорду басып өтөрүн байкап көрөлү.
ТАРЫХЫ
Күрүч өстүрүү биздин заманга чейинки 5-миң жылдыкта Таиландда башталган. Кийинки миң жылдыкта гана күрүч эгүү Индокытайга, акырындык менен Түштүк-Батыш Азияга (Индонезия, Вьетнам, Малайзия, Бруней) тараган. Кийинчерээк күрүч Индия мамлекетине импорттолуп, андан Орто Азияга жайылган. Ал эми 15-кылымда Александр Македонскийдин Европага болгон жүрүшүнөн кийин Европа өлкөлөрүндө (алгач Италияда) өстүрүлө баштаган.
Күрүч – дүйнө жүзүндө эң көп өстүрүлгөн дан өсүмдүгү. Жылына жер шарынын 145 миллион гектар аянтына күрүч айдалып, орточо эсеп менен 445 миллион тоннадан ашык түшүм алынат. Күрүч өстүрүү жагынан 1-орунда Кытай мамлекети турат. Анын бир жараны жылына 120 килограмм күрүч керектейт. 2-орунда Индия, 3-орунда Индонезия мамлекеттери турат. Ал эми күрүчтү эң аз колдонгон мамлекет болуп Англия эсептелет. Анын бир жаранына жылына 1,1 килограмм күрүч туура келет.
ШАЛЫ КАНТИП ӨСТҮРҮЛӨТ?
Шалы 3 түрдүү жол менен өстүрүлөт.
КҮРҮЧТҮН ТҮРЛӨРҮ
Дүйнө жүзүндө күрүчтүн 7000ден ашык сорту бар болсо, анын 40тан ашууну Японияда өсөт. Эл эң көп колдонгон сорту – кара күрүч. Ал белоктуу келип, күрүчтүн башка сортторуна караганда узакка сакталат. Мындан сырткары дүйнөдө арборио, басмати, жасмин деген сорттору белгилүү.
Ал эми Кыргызстандын Ош дубанынын дээрлик бардык райондорунда күрүчтүн ар кандай сорттору өстүрүлөт. Мына ошолордун ичинен эң белгилүүсү – Өзгөн күрүчү. Ал башка сорттордон данынын сырткы көрүнүшү жана көлөмүнүн чоңдугу боюнча айырмаланат.
Баткен күрүчү – даны ири, боз түстө. Улпактуу келет. Күрүчтүн бул түрү көбүнчө палоого, мастава жасаганга ылайыктуу.
Дезире – кызгылт түстөгү күрүч болгондуктан, улпагы кызыл. Мунун 100 граммында 2800-3000 даана дан болот. Бышырганда 2-2,5 эсе көбөйөт.
Буудай күрүч – ак түстөгү, даны ири, сүйрү келген күрүч. 100 граммында 3000-3100 даана дан болот. Мурун күрүчтүн бул сорту Чүй өрөөнүндө да өстүрүлгөн.
Арпа күрүч – ак түстө, катуу болот. Мол түшүм берет. Улпагы билинбейт. Мындан жасалган палоо тоюмдуу жана даамдуу болот. Аны бышырар алдында туздуу сууга 1-1,5 саатка чылап коюу керек.
Кызыл күрүч – майда, дандуу келет. Сырткы кабыгы кызыл болгондуктан, кызыл күрүч деп коюшат. Тазалагандан кийинкиси ак түстө. 100 граммында 3570-3680 даана дан болот. Бул күрүч бат бышкандыктан, ботко, шөөлө, шорпо жасоого пайдаланылат.
КҮРҮЧ БАШКА ТАРМАКТАРДА
Күрүч ашканада гана эмес, башка тармактарда да кеңири колдонулат. Мисалы, күрүч унунан клей, крахмал алынат. Мындан сырткары күрүчтүн калдыктары мал чарбачылыгында тоют катары колдонулат. Ал эми косметологияда айымдар колдонуучу упа да күрүч унунан жасала тургандыгы белгилүү.
КҮРҮЧ ТУУРАЛУУ КЫЗЫКТУУ МААЛЫМАТТАР:
АШКАНА СЫРЛАРЫНАН
Дамира Арстанова
koom@super.kg