ЧЕВАПЧИЧИ
Керектелүүчү азыктар:
Уй же кой эти – 600 грамм
Пияз – 1 даана
Жумуртка – 1 даана
Крахмал – 2 чай кашык
Татымына жараша туз, мурч, калемпир
Даярдоо ыкмасы:
1. Эт, пияз, сарымсакты эт өткөргүчтөн өткөрүп алабыз.
2. Фаршка жумуртканы, крахмалды, татымына жараша туз, мурч, калемпир салып аралаштырып, 2 саатка муздаткычка салып коёбуз.
3. Колубузду майлап, фаршты алгач тоголоктойбуз, кийин диаметрин 2, узундугун 8-10 сантиметр кылып чучук формасына келтиребиз.
4. Эми муну жыгач таякчага сайып, табада ысып турган майга бардык тарабын кызарта кууруп алабыз.
ТООК ЭТИНЕН КОТЛЕТ
Керектелүүчү азыктар:
Тоок эти – 800 грамм
Каймак май – 100 грамм
Укроп жана петрушка – 4-5 талдан
Жумуртка – 1 даана
Нандын күкүмү – 4 аш кашык
Ун – 4 аш кашык
Татымына жараша туз, мурч
Кууруганга өсүмдүк майы
Даярдоо ыкмасы:
1. Укроп менен петрушканы майда туурап, каймак майга кошуп аралаштырабыз, чакан бөлүктөргө бөлөбүз.
2. Тооктун сулп этин эт туурагычтан өткөрүп, татымына жараша туз, мурч кошуп аралаштырсак туурамжы даяр.
3. Туурамжыны алтыга бөлүп, ар бирин тегерек, жалпак формага келтиребиз. Эми бул тегерекчелердин ортосуна каймак майдан салып, жылчыксыз кылып тоголоктойбуз.
4. Тарелкаларга өз-өзүнчө нандын күкүмүн, унду салып, чыныга жумуртканы чалып даярдап алабыз.
5. Котлеттерди алгач унга, кийин жумурткага, анан нандын күкүмүнө оонатып алабыз. Муну эки жолу кайталасаңыз да болот.
6. Эми табага майды куюп, котлеттердин сыртын кызарта кууруп алабыз да, кийин 180 градуста ысып турган мешке 15 мүнөткө салабыз. Тоок этинен жасалган котлетибиз даяр!
БАЛЫК КОТЛЕТИ
Балык – 1 килограмм
Пияз – 1 баш
Жумуртка – 1 даана
Ак нан – 100 грамм
Сүт – 100 миллилитр
Татымына жараша туз, мурч.
Кууруганга өсүмдүк майы
Даярдоо ыкмасы:
1. Балыкты тазалап, терисин сыйрып, этин сөөгүнөн ажыратып алабыз, эт туурагычтан өткөрөбүз.
2. Нанды сүткө жибитип коёбуз.
3. Пиязды майда туурап, майга чала кууруйбуз.
4. Эми балыктын этине сүткө жибитилген нанды, куурулган пиязды, жумуртканы жана татымына жараша туз, мурч кошуп аралаштырабыз.
5. Алаканыбызды суулап, даяр аралашмадан чакан котлеттерди жасайбыз. Табаны майлап ага котлеттерди тизип, 180 градуста ысып турган электр мешине салып, 40-50 мүнөт бышырып алабыз.
ШИРЕЛҮҮ КОТЛЕТ ЖАСООНУН СЫРЛАРЫ
Нан
Жасоо
Бышыруу
Дамира Арстанова
kenesh@super.kg