1853-жылы 24-августта эң популярдуу, бирок ден соолукка зыян болгон картошка калдырканы (чипсы) пайда болгон. Супер фактылар рубрикасында балдар эле эмес, чоңдор да сүйүп жеген картошка калдырканы тууралуу бир канча кызыктуу фактыларды айтып беребиз.
Карапайым адамдар аны сатып алууга шарты болгон эмес. 1890-жылы гана Уильям Тэппендэн аттуу ишкер картошка калдырканын көчөдө кууруп, элге сата баштаган. Ал эми 1926-жылы анын кутусу жасалса, 1929-жылы Фриман Макбет аттуу бул азыкты оңой өндүрүүчү машина ойлоп тапкан.
Картошка калдырканын жасоо үчүн АКШ соя майын колдонот, ал эми Европада пальма майы колдонулса, Орусияда күн карама майы менен жасалат. Андан соң ага ар түрдүү даам берүүчү жана туз аралашмасы кошулат.
Чипсынын жаратуучусу Жорж Крам 92 жашында каза болгон. Ал эч качан картошка калдырканын жеген эмес, атүгүл аны жек көргөнү айтылат.
Картошка калдырканын сүйүп жегендердин сап башында америкалыктар турат. Алар атүгүл эл аралык институт түзүп алышкан. Анда жаңы рецепттерди жана түрдүү даамдарды иштеп чыгышат.
Ден соолукка зыян экенине карабастан аны сүйүп жегендердин саны күн санап өсүүдө. Маселен, дүйнө жүзү боюнча 24-август картошка калдырканынын эл аралык күнү катары белгиленип келет. Сурамжылоодо Батыш өлкөлөрүнүн жашоочуларынын 95 пайызы картошка калдырканын күн сайын колдонору белгилүү болгон.